skip to Main Content

Ha egy forró éjszakát tervez a takarók alatt, akkor valószínűleg nem is akar gondolkodni a szexuális úton terjedő nemi betegségekre, mert ki ne tudna mindenről megfeledkezni, ha a testének egy bizonyos pontján időzik el a partnere? Azonban, ha nemi betegség gyanúja merül fel, vagy nemi betegségünk van különféle fájdalmas tünettel, akkor nehezen vesszük rá magunkat, hogy egy idegen turkáljon a nemi szervünk körül és szakorvos segítségét kérjük.
Weboldalunkon ezen kényes nemi betegségekkel kapcsolatos vélemények, párok tapasztalatai és egyéb nemi bajjal kapcsolatos beszámolók olvashatóak el, illetve várjuk az Ön hozzászólását is, amennyiben volt már ezzel kapcsolatos tapasztalata.

Napjainkban is tabutémának számítanak ezek a szexuális úton terjedő betegségek, mert félünk a megbélyegzéstől, a megaláztatástól, ezért nehezen tárulkozunk ki, nem merünk orvoshoz fordulni és kezeltetni a problémát. Tudjuk, hogy a szexről való beszélgetés nem feltétlenül része az orvos-beteg kapcsolatnak, de ennek ellenére szükséges. Ez különösen igaz a serdülőkre és a fiatal felnőttekre, akiket aránytalanul nagy mértékben érintenek a szexuális úton terjedő betegségek.

Ebben a cikkben igyekszünk megválaszolni számos kínos és kellemetlen kérdést a szexuális úton terjedő nemi betegségekről, annak fajtáiról, tüneteiről és betegséggel kapcsolatos kezelési lehetőségekről.  És mivel nem szeretnénk felesleges rabolni olvasóink idejét, tehát vágjunk is bele és kezdjük a legelején, hogy mindenki átfogó képet kaphasson a szexuális úton terjedő betegségek és fertőzésekről.

Előtte viszont tekintse meg a felhasználók által közzétett nemi betegségekről szóló vélemények beszámolóit:

VÉLEMÉNYEK
 • Tegnap orált adtam egy srácnak. Torokfájás ma reggel (12 órával később). Mi lehet az?
  Azt hiszem, az egyik mandulám most jobban látszik. A nyelés kissé furcsa érzés. Ez még túl korai ahhoz, hogy az std-k tüneteket mutassanak? Lehet, hogy strep?

  • Strep, covid, allergia, megfázás, influenza, szó szerint bármi, ami eszembe jut, magasabb rangú lenne, mint az STI. 12 óra nem túl sok idő a tünetek megjelenéséhez, különösen olyan területen, ahol nem gyakran jelentkeznek STI-fertőzések tünetei. A végbél- és a torokszövet sokkal több napi traumát szenved el, mint a húgycsőszövet. Így általában kevésbé valószínű, hogy reagálnak az STI-fertőzés okozta irritációra, legalább olyan gyorsan, mint a húgycsőszövet. Tehát hajlamosak olyan tüneteket okozni, mint az irritáció és a fájdalom kevésbé gyorsan, ha egyáltalán.

   • Nem tudom máshogyy leírni de a leheletem faszszagú, pedig ez már sok órával később. Azóta kétszer használta alaposan a listerint. Körülbelül 20 percig normális a lélegzetem, majd a listerine után ismét furcsa lesz

    • Túl gondolod. A torokfájás azonban rossz leheletet okozhat, ha fertőzés vagy nyálka távozik az orrmelléküregekből. Ha továbbra is fennáll, fordulj orvoshoz.

     • Nem vagyok orvos, és nagyon kevés információm van a jelenlegi helyzetedről, így fogalmam sincs. Ha továbbra is fennáll, fordulj orvoshoz.

     • Fogadok, hogy igazad van. És nem sok infót találok, de úgy tűnik, általában 12 óránál tovább fejlődnek. Bár sok évvel ezelőtt egyszer kaptam orális gonorrhoeát, szóval tudom, hogy megtörténhet

     • Naponta háromszor gargarizálj szájvízzel, amíg a tünetek el nem múlnak

 • Többféle gyógyszer

  37 éves férfi vagyok, aki védtelenül egy éjszakás kalandot folytatott egy nővel 15 napal ezelött, akit akkor ismertem meg. Előtte 2022 februárja óta nem éltem szexet. Körülbelül 3-4 nappal a sex után bizsergő érzést kezdtem érezni a péniszem lyukacskájában.

  A sex utáni 5. napon megőrültem, és anélkül, hogy megkaptam volna az eredményeimet, bevettem egy Z-csomagot (1000 mg-os azitromicin), és elkezdtem egy 7 napos doxiciklin-kúrát (100 mg naponta kétszer).

  A 6. napon Rocephin injekciót (1000 mg) kaptam a combomba, miután kiakadva mentem a kórházba. A péniszem hegyének bizsergése a Rocephin injekció beadása után 4 órával elmúlt.

  7. nap a chlamydia és a gonorrhoea negatív lett, abbahagytam a Doxycycline szedését 7 tabletta után

  8. nap A bizsergő érzés a péniszem hegyében visszatér, ezért elmentem és elkészítettem egy nemi betegség panelt.

  10. nap metronidazolt szedtem (4 tabletta, összesen 2000 mg egyszerre). Arra gondolok, hogy trichomoniasisom van, mivel ez megegyezik a péniszem hegyén jelentkező bizsergő tünettel. Órákkal később a bizsergés eltűnik.

  11. nap A bizsergés éjszaka újra megjelenik. Kiborulok, és elkezdek rosszul lenni (hidegrázás).

  12. nap: Neuropátiám van a lábamban, és borzasztóan érzem magam, azt olvastam, hogy a metronidazol ezt teheti veled.

  A 13. nap a nemi betegség panelem visszajön, a HSV 1-en kívül minden negatív (IGG vérvizsgálati index: 2,69). Megdöbbenve és hitetlenkedve vagyok.

  Ma van a 15. nap, és nem vettem be a valacyclovir tablettát, mert arra gondolok, hogy hamis pozitív eredményt kaptam (mivel 1,1-3 között alacsony pozitív), vagy lehet, hogy évek óta HSV 1-em van, és nem is tudtam. Az orvosom szerdán lesz, ezért megkérdezem, hogy tényleg szedhetem-e a Valacyclovir-t.

  Alapvetően 4 különböző antibiotikumot szedtem be, amire nem is volt szükségem, és 1 vírusellenest, ami a valacyclovir volt, 4-et az orvos beleegyezése nélkül (csak a Rocephin injekciót adta be az orvos), ezek a tabletták az elmúlt 10 napban okozhatnak-e valamilyen influenzát, pl. tüneteim, allergiás reakcióm is volt és csalánkiütésem is volt.

  Nem is aludtam, mert hatalmas szorongásos és stresszes vagyok, valószínűleg napi 2 órát aludtam az elmúlt 14 napban, tegnap végre 6 órát aludtam. Nem ettem sokat a szorongás és az antibiotikumok miatti étvágytalanság miatt. 15 nap alatt 7 kilót fogytam

  Jelenlegi tüneteim: szédülés, enyhe fáradtság, csak éjszaka jön ki a hidegrázás, megszűnt a péniszem hegyén a bizsergő érzés. Nagyon száraz a bőröm.

  Kérdéseim: Normális jelei ezek a kezdeti hsv 1 járványnak, mert azt olvastam, hogy valacyclovirt kell szednem a járvány kitörése előtt.

  Vagy azt gondolják az emberek, hogy ez az én fejemben lehet a gond, mert nem eszem, nem aludszom és szedtem a gyógyszert az orvos beleegyezése nélkül, és nem is kellett?

  Előre is köszönöm meglátásodat.

 • nehéz megszabadulni a chlamydiától. volt valakinek hasonló története?
  30 F. Egy hónapja tudtam meg, hogy megvan. Ki tudja, mennyi ideig volt nálam előtte. A tünetek nem is voltak olyan rosszak. Csak enyhe kényelmetlenségem volt vizelés után. 1 hét doxiciklin nem változtatott semmit. Aztán 1 adag azitromicint javasoltak. Vártam néhány napot. Még mindig nincs változás. Voltam egy urológusnál azt mondta, várjak 3 hetet az utolsó antibiotikum szedés után, és végezzek vizsgálatot. Úgy gondolja, hogy ez egyszerűen fertőzés utáni urethritis. A 3 heteshez közeledem, és a kellemetlen érzés enyhe fájdalommá változott.Utálom a gondolatot, hogy ez lassan tönkreteszi a reproduktív rendszeremet. Igyekeztem minden lépésben proaktív lenni ezzel kapcsolatban.

 • HIV/AIDS-em lesz?

  Orális szexet adtam egy srácnak, aki a számban végzett. Csak miután szuperparanoiás lettem. A fickó petyhüdt volt, a hímtagja pedig nem volt olyan nagy. Megkaphatom a vírust? Kérlek, segítsetek, mert súlyos szorongásom van.

  • Nem, de előfordulhat más nemi betegségek is, mint például a herpesz és a bakteriális természetűek. A legjobb tanács az, hogy mindenkivel úgy állj hozzá, mint aki fertőzött.

 • Csak kíváncsiságból, ha valaki gyermekkora óta kapott 3 adag Hep B oltást, és védekezés nélkül szexel valakivel, aki hepatitis B fertőzött, mennyi az esélye annak, hogy ténylegesen elkapja? Teljes immunitásod van? Vagy még mindig lehetséges, csak nagyon alacsony?

  • Általában 10 év után javasolt az újraoltás. Mindazonáltal elmehet egy tesztre, hogy ellenőrizze a hep b antitestek szintjét, amelyeknek meg kell védeniük Önt. Ha magasak, akkor nincs kockázat, ha nagyon alacsonyak vagy nem létezik, akkor fennáll a kockázat

  • Körülbelül 15 éve kaptam meg az oltást, és nemrégiben teszteltek Hep B felületi antigénszintre. A véreredményeim azt mutatták, hogy ha a szám nagyobb, mint 10, az általában védőnek számít. 85-öt kaptam, feltételezem, hogy az oltásnak köszönhetően nagyon védett vagyok? A 85 sokkal nagyobb, mint a 10, tehát úgy tűnik, biztonságban kell lennem.

 • Sziasztok srácok. Csak próbálok kiszellőztetni, és próbálok nem megőrülni, de szexeltem egy barátommal. Körülbelül 2 hónapja szexelünk egymással. Összességében körülbelül hétszer szexeltünk. Ma felhívott hogy herpeszre pozitív lett a teszte. Tényleg próbálok nem megijedni. Eddig nincsenek tüneteim, és 3 hete volt az utolsó nemi kapcsolatunk. Elmentem a kórházba kivizsgálásra, de azt mondták, hogy 2-3 nap múlva lesz véreredmény. Azt mondták, ez jó jel, hogy nincsenek tüneteim. Csak félek, és próbálok nem negatívan gondolkodni. Tud valaki segíteni ebben a problémában?

  • Jól leszel tesó. Ugyanez történt velem. Ez a lány, akivel kapcsolatban voltam, felhívott, és elmondta, hogy pozitív lett a herpesz tesztje. De gyerekkorom óta mindig is volt ajakherpeszem, ezért kiakadtam, hogy most a nemi szervemen van. De még nem volt kitörésem ott, ami furcsa, mert szexeltem vele, amikor aktív volt a járvány. Ő sem tudott róla

  • Íme, a herpesz nem szörnyű dolog. A társadalom azt akarja, hogy elhiggye. Ez egy bőrbetegség. Szó szerint. Ez az. Ekcémám van, és tudom, hogy ez nem ugyanaz, de őszintén szólva, fájdalmas és undorítóan néz ki, amikor járványom van. Emellett szájon át vagy vaginálisan is lehet. A herpesz rendkívül gyakori. Ne aggódj miatta. A legtöbb ember nem is tudja, hogy herpesze van, mert lehet, hogy alvó állapotban van. Szóval sosem lehet tudni. minden rendben lesz!

 • Múlt héten hazavittem egy lányt egy bárból, és végül 5-10 percig ujjaztam. Megkezdődött a menstruációja, és az ágyam és a kezemen is véres lett. Nem sokat gondolkodtam rajta, de nem ismerem jól ezt a személyt, és most aggódom a HIV miatt. Akkoriban nem voltak észrevehető vágások a kezemen. Aggódnom kellene? Veszélyben vagyok?

 • Meg tudja valaki mondani, hogy a hsv2 herpies járvány fájdalmas-e?
  Kíváncsi vagy a hsv2-re, hogy mennyire fájdalmas, és hogy valójában milyenek a sebek?

  • Személyenként változó. Vannak, akiknek a kezdeti járvány kitörése miatt igencsak fájdalmasak; kisebb fájdalom a későbbi kitörésekkel. Vannak, akiknek alig vagy egyáltalán nincs fájdalma. Vannak, akiknek fogalmuk sincs róla, hogy HSV-vel rendelkeznek, mert nulla tünetet vagy legalábbis olyan tünetet nem kapnak, amelyet járványnak ismernek fel. Ami a járványok kitörését illeti, ismét nagyon változó. Vannak, akiknél apró hólyagok vagy „papírra vágott” kinézetű sebek, fekélyek halmozódnak fel. Vannak, akiknél egy seb vagy akár egy terület irritációt okoz. Sajnos nincs egyetlen szigorú szabály, amikor a HSV-ről és annak megjelenéséről van szó.

 • 9 éve vagyok monogám kapcsolatban, és nemrégiben pozitív lett a trich tesztem. A párom tesztje negatív lett. Tudom, hogy nem csaltam meg, és nem volt semmilyen szexuális kapcsolatom, amióta a párommal vagyok. Tavaly teszteltek erre (ahogyan szokták), és negatív lett.

  Hogyan lehetséges ez??

  • Hamis pozitív, vagy a partnerét időközben kezelték. Nagyon ritkán a szexen kívül más forrásból is gazdagodhat (gondoljunk csak a törölközőkre a medencénél).

  • Milyen teszttel teszteltek téged? Lehet, hogy hamis pozitív (bizonyos teszteknél valószínűbb, mint másoknál, pl. néha megjelenik a pap-eredményeken, de ez alapján nem szabad kezelnünk…).

   Lehetséges, hogy partnere álnegatív volt (ez arra utal, hogy nem volt monogám).

  • Labor volt, amit kiküldtek? Az irodában mikroszkóp alá néztek, és így diagnosztizáltak? Csak ott voltál az éveseden, és ez feltűnt a papíron? Külön tenyészet (hüvely vagy vizelet) volt, amit laborba küldtek?

   • Laboratóriumba küldött hüvelykultúra volt. Körülbelül 2 nappal később megkaptam az eredményt.

 • Tisztában vagyok vele, hogy a szifilisz, ha évekig nem kezelik, átterjedhet az agyba, és agykárosodást, vagy “neuroszifiliszt” okozhat. Azonban 3 hónappal ezelőtt teszteltek STD-re, és minden negatív lett, bár lehet, hogy túl korai volt (csak 4 héttel a sex kalandom után).

  Úgy érzem, azóta romlott a lelki állapotom, a kognitív képességeim egyre rosszabbak, úgy érzem. Két hét múlva újra tesztelnek, de ez három hónap múlva lehetséges? Csak én keltetem magamban ilyen érzéseket?

 • Van egy barátom (vagyis csak volt, mert néhány napja szakítottunk), és nincs más szexuális partnerem. Azt mondta, hogy nincs semmilyen nemi problémája, és megbíztam benne. Természetesen nem hibáztatom, csak őszintén nem tudta, de nem is akart tesztelni, amikor megkértem. Amúgy volt, mint egy hosszú szemölcs a hüvelyemen kívül, aztán 10 nappal később szétterjedt, és elég sok szemölcs volt, és csúnyán néz ki. Mindenesetre ma voltam nőgyógyásznál, csinált egy tesztet és jövő héten lesz meg az eredmény. De azt mondta, hogy úgy néz ki, mint a HPV szemölcsök, és ő adta nekem át. Nagyon félek, mert jövő héten külföldre megyek hosszabb időre, és az Egyesült Királyságban kell folytatnom a kezelést. Egyedül vagyok és félek. Például mi van, ha nem múlik el?? És most is undorítónak és szerethetetlennek érzem magam. És tudom, hogy a hpv-törzs, amely szemölcsöket okoz, nem rákos, de nagyon félek, hogy elérjem ezeket az eredményeket. Még csak 24 éves vagyok, és nem tudom, ha feleslegesen aggódom, vagy ez normális.

  • Meg tudom érteni a helyzetedet. Szemölcsöm is van (anális). Csak azt a gyógyszert használjad, amit a doki adott. Hetek alatt rendbe jön.

   • Az esetek 90 százalékában a szervezet magától megszabadul a HPV-től, de ez általában 1-3 évig tart fiatal, egészséges felnőtteknél. Meg kell fontolnia a rákos törzsek elleni vakcinát.

 • Rövid történet, védekezés nélkül szexeltem néhány hete. Később aznap a következő napon kezdtem némi kényelmetlenséget és fájdalmat érezni a herében, egyéb tünet nem volt. Néhány nappal később a heréim kipirosodtak és megduzzadtak, és gyakori volt a pisilés és enyhe irritáció a húgycsőben. Nincs váladékozás vagy egyéb tünet.

  Néhány nappal később teszteltek, és negatív lett, többek között chlamydia és gonorrea miatt. Elővigyázatosságból 10 napig doxiciklint, és ceftriaxont kaptam. A duzzanat, a vizelet gyakorisága és a késztetés alábbhagyott, de majdnem egy hét múlva ismét visszatért. Most végeztem az antibiotikum kúrával, még mindig fáj a herém, és egy másik alkalommal megduzzadt.

  Van valakinek valami ötlete, hogy mi történhet? Javaslatok, mit tegyek ezután? Kösz.

   • Nem, egyáltalán nem próbálta elmondani, hogy prosztatagyulladásom van , de az egész testemet átszelő gyulladás abból ered, hogy olyan fáradt vagyok, mint az őrült , a golyoim égetnek és fáj a szívem, és csak egyre rosszabb, alig tudom felemelni a telefonomat. őrülten fáj a szemem, nem tudok mit csinálni reggel a testem nyugtalan napok vannak forrók a kezeim és fáj a lábam, a térdem is gyengülni kezd, ez gyorsabban halad, mint bármi

    • Általában az epididimitist bakteriális fertőzés okozza. Hagyj időt az antibiotikumok beindulására, ha még mindig vannak tüneteid, nézesd meg újra.

 • Ha már van gonorrhoeám, és kezelés alatt állok, előfordulhat-e még az ujrafertőződés gonorrhoeaval szex közben, miközben a kezelés aktív?

  • Ebben a helyzetben nemcsak Ön kaphat gonorrhoeát, hanem másoknak is beadhatja, ha a kezelés nem fejeződött be.

  • Miért nézel szembe védekezés nélküli szexuális kapcsolattal nemi betegség kezelés alatt?

  • Igen, terjesztheti és újrafertőzheti a ghon fertőzést.

   A 10 napig tartó gyógyszeres kezelés a jelenlegi fertőzést kezeli, nem pedig új találkozásokat. Létezik tudományosabb módszer is a magyarázatra, de így kapnak olyan párokat, akik egymásnak terjesztik, és folyamatosan újra kell kezdeniük a kezelést.

 • Lehet-e bizsergés/égő érzés a herpesztől fekélyek nélkül?

  Majdnem 2 hete bizsergés/égés van a péniszem hegyén, de furcsa módon nem, amikor pisilek. Sehol nincs látható sebem.

  Torokfájással is járt, de nem vagyok benne biztos, hogy ez csak véletlen egybeesés.

  • A legtöbb embernél bizsergés és égő érzés a pattanások előfutára, de végül általában előfordulnak pattanások. Ha nem, akkor valószínű, hogy nem herpesz.

   Nem adtál meg nekünk sok kontextust, de azt hiszem, volt valamiféle expozíciód. Ha torokfájásról van szó, elmennék gonorrhoea vizsgálatra. Szájban és genitálisan is szedheti, bizsergést és égő érzést okozhat, és pisiléskor engedje el a nyomást. Menj el kivizsgálásra, de általában elváltozások hiányában valószínűleg nem herpesz.

   • Elnézést a részletek hiányáért. Védelem nélkül szexeltem, nem csókoltam vagy nem adtam orálisan. Egy héttel később torokfájás és égő érzés jelentkezett a péniszem hegyén. Ezek a tünetek az aktus után 9 nappal jelentkeztek, és eddig 11 napja tartanak. Sebekre utaló nyomok sehol. valami, nagyon enyhe bőrpír van a pénisz nyílása körül, de olyan halvány, hogy nem tudom eldönteni, hogy valódi-e. Gondolod, hogy a sebek már megjelentek volna, vagy lehetséges ez az érzés anélkül, hogy sebek keletkeznének? A 11. napon csináltam egy 10 paneles tesztet, és minden negatív lett. Tudom, hogy a herpesz és a szifilisz megjelenése hosszabb ideig tart.

    : …és köszönöm a választ! Ma megyek orvoshoz, de ezek a válaszok segítenek a szorongáson.

    • Ha a szokásos gyanúsítottak kivizsgálása történik, kérdezzen rá, hogy végezzen-e ureaplasma és mycoplasma vizsgálatot is, mivel mindkettő okozhat torokfájást és húgyúti tüneteket, a legtöbb orvos nem javasolja, nem normál teszteken, de kb. gyakoriak, mint a szokásos gyanúsítottak.

 • Részletesen a nemi betegségekről

  Mik azok a nemi betegségek?

  A szexuális úton terjedő betegségeket vagy a szexuális úton terjedő fertőzéseket általában szexuális érintkezés, tevékenység útján terjednek emberről emberre, ideértve az anális, vaginális vagy orális szexet is.

  A szexuális úton terjedő betegségeket okozó organizmusok a:

  Baktériumok: Gonorrhea, Szifilisz, Chlamydia
  Vírusok: Human Papillomavirus – (HPV), Nemi herpesz, HIV
  – Paraziták (Trichomoniasis)

  A vérben, spermában, hüvelyi vagy egyéb testfolyadékban terjedhetnek emberről emberre. Nagyon gyakoriak, és sok embernek, akik rendelkeznek velük (avagy már fertőzöttek) egyáltalán nincsenek tünetei ezért az emberek észrevétlenül terjeszthetik át a fertőzéseket szexuális partnereikre. A szexuális tevékenység hatalmas szerepet játszik számos egyéb fertőzés terjesztésében.

  Időnként szexuális kapcsolat nélkül is meg fertőzheti párját vagy alkalmi partnerét. Példa erre a hepatitis A, B és C vírusok. Emellett vannak olyan esetek is, mint például az anyától csecsemőre terhesség vagy szülés idején terjednek át a fertőzések, vérátömlesztés vagy közös tűk révén. És itt tegyünk egy kis kitérőt mert fontos megemlíteni azt a tényt, hogy a nők hajlamosabbak a nemi betegségekre, mint a férfiak.

  A nők anatómiájuk miatt érzékenyebbek ezekre a fertőzésekre, mint a férfiak. A férfiak könnyebben átadják a fertőzéseket a nőknek, mint fordítva. Ezenkívül sok esetben a kezeletlen betegségek következményei súlyosabbak a nők számára, mint a férfiak számára. Részben azért, mert a nők esetében gyakran nincsenek érezhető és szemmel látható tünetek, tehát addig nem keresnek megfelelő kezelési gyógymódot, amíg súlyos problémák nem alakulnak ki, ami azért is veszélyes, mert a nemi betegségek anyáról gyermekre történő átterjedése halvaszülést, újszülött halált, alacsony koraszülést, és veleszületett rendellenességeket eredményezhet.

  Egyes nemi betegségek, mint például a kezeletlen a Gonorrhea és a Chlamydia átterjedhet a méhbe és a petevezetékekbe, ahol medence gyulladásos betegségeit okozhatja, vagy krónikus medencei fájdalmakhoz akár meddőséghez is vezethet.
  A férfiaknál sokkal kevésbé valószínű, hogy a Chlamydia miatt hosszú távú egészségügyi problémák alakuljanak ki, de nem kizárt.

  Melyek a leggyakrabban előforduló nemi betegségek nőknél és férfiaknál egyaránt?
  – Chlamydia
  – Intim herpesz
  – Nemi szemölcsök (Human Papillomavirus)
  – Gonorrhea
  – Hepatitis B (HBV)
  – HIV és AIDS
  – Szifilisz
  – Trichomoniasis

  Menjünk bele a részletekbe, mivel nem árt tisztázni, hogy mik ezek a nemi betegségek és milyen tüneteket okozhatnak?

  Mik azok a nemi szemölcsök és a HPV?

  A HPV számos formája szemölcsöket (papillómákat) okoz, amelyek gyakran a nemi szerveken belül vagy kívül találhatók. A nemi szemölcsök átterjedhetnek a környező bőrre vagy a szexuális partnerre.

  Mik a HPV tünetei?

  Egyes HPV-típusoknak nincs tünete, és eltűnnek anélkül, hogy bármilyen egészségügyi problémákat okoznának. Ha azonban a vírus tartós, a sejtekben rendellenes elváltozásokhoz vezethet, amelyekre előrehaladott méhnyakrákot vagy végbél rákot okozhatnak. Nőkben a nemi szemölcsök nőhetnek a hüvelyben és a végbélnyíláson belül vagy kívül, a környező területeken és a test belüli méhnyakon. A férfiakban megjelenhetnek a végbélnyíláson belül vagy kívül, valamint a péniszen vagy a herezacskón, a húgycső belsejében vagy a környező területeken. A nemi szemölcsök húsos, lágy dudoroknak tűnnek, amelyek néha hasonlítanak a karfiolra. Általában fájdalommentes, ezeket ugyanúgy lehet kezelni és eltávolítani, mint azokat a szemölcsöket, amelyek a kezén vagy a lábán alakulnak ki. Ennél a nemi betegségnél nem szükséges, hogy szexuális közösülés legyen, a nemi szervi szemölcsöket okozó betegség átkerülhet szoros bőr érintkezés útján, vagy vaginális, orális vagy anális
  szex során. Az óvszer nem akadályozza meg az átvitelt. A legtöbb HPV-ben szenvedő ember nem tudja, hogy fertőzött-e, és csak akkor szerez tudomást róla, ha már nemi szemölcsök alakulnak ki. A nemi szemölcsök néha csak a vírusfertőzés után évekkel mutatkoznak meg, de a vírust továbbra is átadhatják másoknak ebben a tünetmentes időszakban. A férfiakban és a nőkben a nemi szemölcsök nemcsak a nemi szerveken, hanem az ajkakon és a nyelven, valamint a száj és a torok belső oldalán is előfordulhatnak. A dudorok általában fájdalommentesek, de néhány ember fájdalmat és viszketést tapasztal.

  A nemi szemölcsök kezelése

  Noha a HPV gyógyíthatatlannak tekinthető, tünetei kezelhetők, és ma már megfelelő oltóanyagok állnak rendelkezésre a legveszélyesebb típusok elleni védekezéshez. A HPV oltás csaknem 100% -os védelmet nyújt a méhnyakrák előtti daganatok és a nemi szemölcsök ellen. Ezért is ajánlott, hogy a serdülő korban lévő gyermekek időben megkapják a HPV elleni oltást, mert ebben a korban a leghatékonyabb, amikor a test több antitestet termel a vírus ellen.

  Mi a Chlamydia?

  A Chlamydia egy nemi úton terjedő fertőzés, amelyet a Chlamydia trachomatis nevű baktérium okoz.
  Általában nem okoz tüneteket, és könnyen kezelhető egy rövid antibiotikumos kezeléssel. Akár az összes antibiotikumot egy nap alatt, vagy egy héten belül is beviheti szervezetébe, az előírt kezeléstől függően. Ha azonban nem kezelik korán, akkor átterjedhet a test más részeire is, és hosszú távú egészségügyi problémákhoz vezethet.
  A Chlamydia általában óvszer nélküli vaginális, anális vagy orális szexen keresztül terjed át, ami azt jelenti, hogy Chlamydia akkor fordulhat elő, ha partnerének fertőzése van, és a nemi szervek érintkeznek, még akkor is, ha nem történik behatolás vagy ejakuláció. A Chlamydia akkor is előfordulhat, ha érintkezésbe kerül fertőzött spermával vagy hüvelyi váladékkal, vagy ha a szemébe kerül, és továbbadható szexuális játékok megosztásával is. A fogamzásgátló tabletták és más típusú fogamzásgátlók (az óvszereken kívül) nem akadályozzák meg a Chlamydia kialakulását.

  A Chlamydia tünetei

  A Chlamydiában szenvedő embernek általában nincsenek tünetei de van több eset, amikor férfiaknál a húgycső kimeneti nyílása és a pénisz óriásira megdagad, bevizesedik, amely az antibiotikum kúra pár nap alatt lelohaszt és a víz is kiürül a szövetekből. Ha tünetek jelentkeznek, akkor a fertőzés után néhány nappal vehetőek észre. Előfordulhat, az is, hogy több hónapon keresztül tünetmentes marad a fertőzés, de ettől függetlenül másokat megfertőz a hordozó személy.

  A nőknél a Chlamydia fertőzés tünetei a következők lehetnek
  – Megnövekedett vizelési inger
  – Fájdalmas égő érzés pisiléskor
  – Fájdalom szexuális együttlét/ vagy vérzés szex után
  – Fájdalom az alsó gyomorban a szexuális aktus után
  – Pecsételő vérzés az egymást követő menstruációs ciklusok alatt

  A férfiaknál a Chlamydia fertőzés tünetei a következők lehetnek:
  – Fájdalom vagy égő érzés vizeléskor
  – Fájdalom a nemi tájékon / vagy duzzanat a herékben, péniszen

  A végbélnyílásban, a szemben és a torokban is előfordulhat a fertőzés. Ez mind a férfiak, mind a nők számára fájdalmat, ürítési nehézségeket vagy vérzést okozhat a végbélnyílásban, vagy a szem gyulladását (kötőhártyagyulladás). Kezelés nélkül vagyis a kezeletlen Chlamydia más, néha súlyos egészségügyi problémákat okozhat.
  Nőknél a medence gyulladásos megbetegedéseit okozhatja, ami medence fájdalmat, meddőségét, és méhen kívüli terhességet eredményezhet, amelyek rendkívülien veszélyesek lehetnek.
  A férfiaknál duzzanatot és fájdalmat okozhat a herékben, péniszben, valamint fájdalmat vizeléskor vagy szex közben. Ritkán de okozhat meddőséget a férfiaknál is. A Chlamydia növeli a HIV-fertőzés kockázatát, mivel gyulladást és fekélyeket okoz, amelyek megkönnyítik a HIV bejutását a testbe.

  A Chlamydia diagnosztizálása

  A vizsgálata könnyű és nem nagyon fáj. Az orvos vizelet mintát kér és egy steril gézzel betekert pálcika segítségével vesz hüvelyváladék mintát a fertőzött területről. Nők esetében a méh alsó része (méhnyak) vagy a hüvelyből, férfiak esetében a pénisz végéről (húgycsőről), illetve a húgycső nyílásából enyhén beledugva egy kisebb fülpiszkáló szerű vékony pálcikával. A Chlamydia kezelése antibiotikummal történik, amely leggyakrabban Sumamed vagy más azitromicin hatóanyagú gyógyszer szedését jelenti 7 napon keresztül. Ezzel a fertődés és nemi betegség kezelése teljesen a végéhez is ér, nincs más teendő, a páciens felgyógyult.

  Mi a nemi herpesz?

  A nemi herpesz egy szexuális úton terjedő fertőzés, amely hólyagokat és fekélyeket okoz. A herpeszt a Herpes Simplex vírus okozza, amely bőrön keresztül terjed. Mivel ez vírus, így az antibiotikumok semmilyen formája nem hat rá, nem gyógyítja meg. A herpesz a test különféle területeit érinti, de leggyakrabban a nemi szervekben, végbélnyílásban vagy a szájban található meg. A hólyagok idővel (általában 2-3 héten belül) gyógyulnak, de az őket okozó vírus nem gyógyítható, és a herpesz kitörések gyakran újból és újból megjelennek. A herpesz akkor a leginkább fertőző, ha hólyagok vannak, de a vírus akkor is átterjedhet, ha valakinek nincs tünete (általában közvetlenül az újbóli kialakulás előtt vagy után). A herpesz átjut a bőrön keresztül, még akkor is, ha nincs hüvelyi, anális vagy orális szexuális együttlét.
  Ha egy várandós nő nemi herpeszben szenved, vagy terhessége ideje alatt megfertőződött akkor a vírus átterjedhet a magzatára. Az óvszer a legjobb formája a védettségnek. Más fogamzásgátlók, ideértve a fogamzásgátló tablettákat, nem gátolják meg a nemi herpeszt.

  Mik a nemi herpesz tünetei?

  A herpesz leggyakoribb tünetei a kis hólyagok, amelyek felszakadva vörös, nyitott fekélyeket hagynak. Herpeszt kaphat a péniszén, hüvelyén, végbélnyílásán, torkán, a comb tetején és a fenékén vagy a szája körül.

  Tünetei lehetnek:

  – Fájdalmas vizelés (pisilés)
  – Viszkető vagy égő érzés a nemi szervek körül
  – Rossz közérzet, levertség, vagy megfázás szerű tünetek, mint például a láz
  – Nőknél a szokatlan hüvelyi váladékozás

  Sok nemi herpeszben szenvedő ember nem tapasztal tüneteket, vagy a fertőzés utáni hónapokban vagy akár évekig sem fordulnak elő a tünetek. A legtöbb embernél a hólyagok egy-két héten belül eltűnnek. Noha a kitörések maguk tisztázódnak, a vírus a testben marad. Ez azt jelenti, hogy az emberek általában ismét a hólyagok újbóli kialakulását tapasztalják – ezt nevezik „visszatérő kitörésnek”. A kitörések általában rövidebbek és kevésbé súlyosak az idő múlásával.

  A nemi herpesz diagnosztizálása

  Ma már rengeteg különböző teszt érhetők el a fertőzés kimutatására. A nemi herpesz tünetei esetén a leggyakoribb teszt, hogy az orvos vagy egészségügyi szakember egy tampon segítésével mintát vesz a hólyagokból. Egyes helyeken (kórházban, orvosi rendelőkben) lehetőség van vérvizsgálat segítségével is megbizonyosodni vagy ellenőrizni, hogy van e herpesze. Ilyenkor célszerű kivizsgáltatnia magát más szexuális utón terjedő nemibetegségre is. Ha nemi herpesz fertőzést diagnosztizáltak Önnél azt javasoljuk, hogy mondja el a legutóbbi szexuális partnerének vagy partnereinek, hogy ők is tesztelhessek magukat és kezelhessék őket.

  A nemi herpesz kezelése

  A herpesz vírus nem gyógyítható. A hólyagok általában maguktól meggyógyulnak, ezért nem szükséges a gyógyszeres kezelése. Azonban vannak olyan gyógyszerek, amelyek lerövidíthetik a megjelenésének idejét, enyhíthetik a kellemetlenségeket és megakadályozhatják a tünetek súlyosbodását. A vírus elleni kezelés akkor a leghatékonyabb, ha a tünetek megjelenésének után pár nappal már elkezdi használni a gyógyszert. Ilyenkor kerülni kell a hólyagok erős érintését, dörzsölését mivel ez
  növeli a fertőzés terjedésének kockázatát.
  Ha a herpesz kezelésére valamilyen krémet kell használnia, akkor csak finoman vigye fel a krémet az adott területre, ügyelve arra, hogy ne dörzsölje a fertőzött terület környéket. Ezenkívül ajánlott kerülni a szűk, szoros ruházatot, mivel ez irritálhatja a hólyagokat és fekélyeket.

  Mi az a Gonorrhoea, Tripper?

  A Gonorrhoea közismertebb nevén kankó vagy tripper egy nemi úton terjedő bakteriális fertőzés, mely ezáltal könnyen kezelhető és gyógyítható antibiotikumokkal.
  Ennek ellenére, ha nem kezelik, a gonorrhoea medence gyulladásos betegségekéhez, krónikus medencei fájdalmakhoz és akár meddőséghez is vezethet. A gonorrhoea hüvelyi, anális és orális szexen keresztül terjed. A fertőzést spermán, vagy anális és vaginális folyadékon keresztül terjed, ami megfertőzheti a péniszt, a hüvelyt, a méhnyakat, a végbélnyílást, húgycsövet, torkot és a szemet (de ez viszonylag ritka).

  Akkor is átadható, ha a pénisz nem megy végig a hüvelyben vagy a végbélnyílásban vagy ha megérinti a szemét a kezén lévő fertőzött folyadékkal. A gonorrhoeával fertőzött embereknek sokszor nincs tünetük, és teljesen jól érzik magukat, így valószínűleg nem is tudják, hogy fertőzöttek. A legtöbb férfinál a kankó nagyon erős fájdalmat, égő – csípő érzést okoz vizeléskor.

  Ezért nem árt megemlíteni, hogy a kezeletlen gonorrhoeának hosszú távú hatásai lehetnek. Terhes nők esetében a gonorrhea vetélést és koraszülést okozhat. Az anya ezt továbbadhatja születendő gyermekének, ami rendkívül veszélyes lehet a csecsemőknél, mivel szemfertőzéseket, például kötőhártya-gyulladást okozhat, amely súlyos esetekben vaksághoz vezethet. Férfiaknál a kezeletlen gonorrhoea mellékhere-gyulladást okozhat, ami lázhoz, fájdalomhoz és duzzanathoz, ritkán meddőséghez vezethet. Ritka esetben mind a nők, mind a férfiak esetében a kezeletlen gonorrhoea terjedhet a test más részeire. Ez az ízületek és az íngyulladást és duzzanatot, a bőr irritációját és bőrpírját, valamint az agy és a gerincvelő vagy szív körüli gyulladást okozhat. Fontos azt is tudni, hogy a gonorrhoea nem továbbadható az alkalmi érintkezés révén, ezért nem
  kaphatja meg ételek vagy italok megosztásával, továbbá nem terjed csókolózás, ölelés, törölköző megosztása vagy ugyanazon WC használatával, mint a fertőzésben szenvedő személyek.

  Melyek a tripper tünetei?

  Általában 10 napon belül észre lehet venni őket, de akár hónapok múltán is jelentkezhetnek.

  A nők esetében a következő tünetekre ajánlott figyelni a tripper fertőzés során:
  – Szokatlan, zöld vagy sárgás folyás a hüvelyből
  – Fájdalmas csípő vagy égő érzés vizeléskor
  – Fájdalmak a has alsó részében
  – A menstruációs ciklus felborulása
  – Vérzés a szexuális aktus után

  A tripper tünetei a férfiaknál:
  – Szokatlan váladékos folyás a péniszből, ez lehet fehér, sárga vagy zöld színű
  – Fájdalom vagy fájdalmas égő érzés vizeléskor
  – A fityma gyulladása vagy duzzanata
  – Fájdalom a herékben
  Gonorrhoea kialakulhat a végbélnyílásban, a szemben vagy a torokban is. Mind a nők, mind a férfiak fájdalmat, duzzanatot vagy válladékozás tapasztalhatnak intim tájékon, vagy a szem gyulladását (kötőhártya-gyulladás).

  A Gonorrhoea, kankó diagnosztizálása

  A nők esetében az orvos mintát vesz egy tampon segítségével a méh alsó részéből (méhnyak) vagy a hüvelyből. A férfiaknál általában vizeletmintát vagy a pénisz végéből (húgycsőből) vett mintát tesztelik. Ha anális vagy orális szexben volt része, előfordulhat, hogy már az imént említett tamponnal a végbélnyílásról vagy a torokból vesznek mintát. Ha pozitív a kankó teszt, akkor fontos, hogy tájékoztassa a legutóbbi szexuális partnerét / partnereit, hogy ők is tesztelhetők és kezelhetők legyenek.

  A tripper kezelése

  A gonorrhoeát általában rövid antibiotikumos kúrával kezelik, mint az azitromicin, eritromicin, doxycyclin. A gyógyulási ideje viszonylag gyors, azonban fontos, hogy mindaddig ne legyen ismét szexuálisan aktív, amíg Ön és a jelenlegi szexuális partner nem fejezték be az antibiotikumos gyógyszeres kezelést. Nem árt tudni, hogy ha gonorrhoeával kezelték, nem lesz immunis a fertőzésre és azt bármikor újra megkaphatja és továbbadhatja.

  Mi a hepatitis B?

  A hepatitis B a hepatitis vírusok egy olyan csoportjának a része, amely a májgyulladást okozza, amikor a máj duzzadt és fájdalmas. A hepatitis B súlyos lehet, és megfelelő kezelés és ellátás nélkül májbetegségeket és májrákot okozhat, ami halálhoz vezethet. Felnőtteknél ez gyakran nem okoz nyilvánvaló tüneteket, és kezelés nélkül általában néhány hónap alatt elmúlik. Gyermekeknél azonban ez gyakran évekig fennáll, és súlyos májkárosodást okozhat Hogyan lehet megfertőződni a hepatitis B-vel?
  A hepatitis B vírus a testnedvekben megtalálható, mint például vér, sperma és hüvelyi folyadékok. Ha érintkezésbe kerül egy hepatitis B-vel fertőzött személy folyadékával, óvszer nélküli orális, vaginális vagy anális közösülés útján, akkor hepatitis B-vel fertőződhet meg.

  Ezenkívül sok más egyéb módon is el lehet kapni a hepatitist B-t, például:
  – Injekciós tűkkel, amikor egy másik személlyel osztozkodik meg a szennyezett tűkkel drogfogyasztás
  során.
  – Körömvágókkal, borotvákkal vagy fogkefékkel, ha azt olyan fertőzött személlyel osztja meg, akinek
  Hepatitis B vírusa van.
  – Ha nem sterilizált tetováló gép, vagy orvosi – fogászati berendezéseknek vannak kitéve.
  – A hepatitis B-vel fertőzött várandós nők tovább adhatják azt gyermekeiknek a szülés során.

  Hogyan tudja elkerülni a hepatitis B fertőzést?

  – Új férfi vagy női partner esetén, legyen elővigyázatos és használjon mindig minden alkalommal óvszert,
  amikor vaginális, anális vagy orális szexet folytat vagy tervez.
  – Soha ne osszon meg tűket, fecskendőket vagy más, vérrel szennyezett tárgyakat, mint például borotva,
  fogkefe és manikűrkészlet (még a régi vagy a szárított vér is tartalmazhatja a vírust).
  – Tetoválásokat, test piercingeket csak megfelelően sterilizált környezetben készíttessen, és ügyeljen
  arra, hogy a szakember csak új és steril tűket használjon.
  – Oltassa be magát Hepatitis B ellen, mivel a vakcinával megelőzhető a hepatitis B fertőzés. A hepatitis B
  oltást általában három vagy négy injekció formájában adják be hat hónap alatt.

  Hogyan néznek ki a hepatitis B tünetei?

  Sok hepatitis B-ben szenvedő embernek nincs tünete. Ha tünetei jelentkeznek, akkor a fertőzés után csak két vagy három hónap múlva lehet észrevenni őket, amik legfeljebb három vagy négy hónapon belül elmúlnak. A fertőzésnek két stádiuma lehet: akut és krónikus.

  Az akut hepatitis B fertőzés kevesebb, mint hat hónapig tart. Az immunrendszere valószínűleg önmagától eltávolíthatja a hepatitis B-t vírust a testéből, és néhány hónapon belül teljes mértékben fel fog gyógyulni. A legtöbb embernél, aki felnőttként kapja el a hepatitis B-t, akut fertőzés van, ami súlyosabb esetekben krónikus fertőzéshez vezethet.

  A krónikus hepatitis B fertőzés több mint hat hónapig tart. Elhúzódik, mert immunrendszere nem képes leküzdeni a fertőzést. A krónikus hepatitis B fertőzés akár egy egész életen át tarthat, és valószínűleg súlyos betegségekhez vezethet, mint például cirrózishoz (májzsugor) vagy májrákhoz.

  Nők és férfiak esetében az akut (vagyis rövid távú, amikor az ember teste leküzdi a fertőzést) tünetei a következők:

  – Influenza-szerű tünetek, ebbe beleértve a fáradtságot, a lázat és az izom fájdalmakat
  – Rossz közérzet, kedvetlenség
  – Étvágytalanság, ennek következtében fogyás

  – Sűrűn előforduló hasmenés
  – Hasi fájdalmak
  – Sárgaság, azaz a bőre és a szemfehérje sárgává válik
  – Sötét sárga, barna vizelet

  Azok számára, akik nem tudják leküzdeni a fertőzést (például csecsemők, kisgyermekek és a HIV miatt legyengült immunrendszerrel rendelkezők), a vírus átjuthat a krónikus stádiumba. Ebben az esetben az embereknél nagyobb a májelégtelenség, a májbetegség és a májrák kockázata.

  A Hepatitis B diagnosztizálása

  A kifejezetten hepatitis B vírushoz alkalmazott vérvizsgálatokat használnak a vírusfertőzés diagnosztizálására. A vérvizsgálatok azonosíthatják a fertőzést és annak stádiumát. Tehát az orvos által elvégzett egyszerű vérvizsgálat megmutatja, van-e vírusa vagy sincs, ezentúl további vizsgálatokat végezhetnek a máj károsodásának megállapítására is.

  A Hepatitis B kezelése

  Az akut hepatitis B-ben szenvedők általában nem igényelnek kezelést, mivel a legtöbb ember egy-két hónapon belül kigyógyul a fertőzésből, maximum otthon fájdalomcsillapítókkal tudja enyhíteni a tüneteket. Ha már túlesett az akut hepatitis B víruson, utána már immunis – vagyis nem tudja újra megszerezni,
  visszafertőződni, de más típusú, például hepatitis A és C-t kaphat.

  A Hepatitis B szövődményei

  – Kezelés nélkül a hepatitis B-s terhes nő átadhatja azt születendő gyermekének.
  – Kezelés nélkül a krónikus hepatitis B a máj hegesedését (cirrózis) okozhat, amely a máj megfelelő működésének leállítását eredményezi, kevés cirrózisban szenvedő embernél májrák alakul ki, és ezek a szövődmények halálhoz vezethetnek. A májátültetésen kívül a cirrózist nem lehet gyógyítani.
  – A Hepatitis B-t is, növeli a HIV-fertőzés kockázatát. Ennek oka az, hogy a legtöbb szexuális úton terjedő
  fertőzések fekélyeket vagy sérüléseket okoz, amelyek megkönnyítik a HIV bejutását a testbe.

  Mi a szifilisz?

  A szifilisz nagyon gyakori szexuális úton keresztül terjedő bakteriális fertőzés, tehát antibiotikum gyógyszerrel könnyedén kezelhető. A szifiliszt vagy közismertebb nevén a vérbajt a Treponema pallidum baktérium okozza, ha kezeletlen marad, súlyos szövődményekhez vezethet. Terjedhet közvetlen érintkezés útján, átvihető orális szex, valamint vaginális vagy anális közösülés útján (óvszer használata nélkül), közös tűk használatával, valamint várandós nők tovább adhatják születendő
  gyermeküknek a terhesség alatt. A szifilisz antibiotikumokkal gyógyítható, de fontos, hogy korán kezeljék, mivel kezelés nélkül tartós
  egészségügyi problémákat okozhat.

  Hogyan kaphat szifiliszt?

  • A szifilisz fertőző fekélyeket vagy kiütéseket okoz melyek megjelenhetnek a külső nemi szerveken a
   szájban, valamint a hüvelyben vagy a végbélben. Ezekkel a sebekkel és kiütésekkel való érintkezés a
   szifilisz továbbadásának elsődleges módja.
  • A szifilisz továbbadható a tűk és az injekciós eszközök közös használatával (megosztásával) .
  • Lehetséges, hogy a szifilisz vérátömlesztésen keresztül terjed, de ez nagyon ritka, mivel a legtöbb
   helyen a vért megvizsgálják fertőzések, beleértve a szifilisz transzfúzió előtt.
  • A szifilisz terhesség alatt az anyától a gyermekére is át terjedhet (ezt veleszületett szifilisznek nevezik)

  Melyek a szifilisz tünetei?

  A szifilisz tünetei attól függően eltérőek lehetnek, hogy a betegség melyik szakaszában lépnek fel (korai, későbbi, látens és előrehaladott-késői szakasz).
  Korai tünetek: Az első dolog, amit egy fertőzött ember észlelhet magán, a fájdalommentes bőrsérülések, bőrfekélyek, amelyek bárhol és bármilyen formát ölthetnek akár a végbélnyílás vagy a nemi szervek körül is. Az emberek ezt általában 2-3 héttel később észlelik a megfertőződés után, de nem mindenki tapasztalja ezt a tünetet. Ezek a tünetek általában önmaguktól spontán meg gyógyulnak, de kezelés nélkül további tünetek és egészségügyi problémák alakulhatnak ki.
  Későbbi tünetek: Néhány hét múlva amikor a korai tünetek már elmúltak, rosszul érezheti magát láz vagy fejfájás miatt, és súlycsökkenést vagy bőrgyulladást, hajhullást észlelhet. Néhány embernek vöröses, nem viszkető kiütések) jelenhetnek meg a testén, intim tájékon, gyakran a tenyerükön vagy a láb talpán.
  Látens tünetek: Ami azt jelenti, hogy nem jelentkeznek a betegség tünete évek leforgása alatt sem. Ezt nevezik a fertőzés „látens stádiumának”. Ha azonban a szifilisz továbbra sem diagnosztizálják és nem kezelik, akkor a fertőzés súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

  Kezelés nélküli problémák (előrehaladott-késői szifilisz): A kezelés nélküli szifilisz visszafordíthatatlan károkat okozhat a szívében, az agyában és az idegrendszerében, látásvesztéshez, halláshoz és egyéb problémákhoz vezethet.

  A szifilisz diagnosztizálása

  A szifiliszt vérvizsgálattal lehet kimutatni. A teszt nem fáj, és csak kis mennyiségű vért vesz igénybe, ezenkívül az orvos megvizsgálhatja a nemi területeket, a száját és a torkát is, hogy ellenőrizze a bőrkiütés vagy növekedés kialakulását. Ha sebek vannak, ezekből egy tampont segítségével mintát vesz belőlük.

  A szifilisz kezelése

  Szerencsére a fertőzés gyógyítható, különösen a korai szakaszban. Az antibiotikumok egy adagja általában elegendő a fertőzés megállításához, de az előrehaladott esetekben további kezelésekre lehet szükség. Fontos azonban, hogy korán felismerjék a fertőzés és kezeljék, mivel a késői stádiumú szifilisz néhány egészségügyi problémáját már nem lehet megoldani.

  Mi a Trichomoniasis?

  Ez egy parazita fertőzés, amit a Trichomonas vaginalis nevű apró, egysejtű parazita okoz, amely a szexuális érintkezések során terjed. Bárki, aki szexuálisan aktív, elkaphatja. Nem véletlenül ez a világ talán leggyakoribb szexuális együttlét útján terjedő betegsége. Ritkán de előfordulhat az is, hogy közös fürdőzések alkalmával
  vagy közös használati tárgyak (például a törölköző, szexuális segédeszközök,) is szerepet játszhatnak az átvitelben.
  Nem árt tudni a betegséget okozó parazitákról azt a tényt, hogy képes akár egy órán át is életben maradni nedves törölközőn, fürdőruhán, alsóneműn, mosdószivacson, amelyről másokra is átterjed, illetve tisztában lenni azzal is, hogy ez a betegség jobban érinti a nőket, mint a férfiakat. A tünetei változóak (általában a nemi tájékon irritáció formájában jelentkeznek).

  Hogyan lehet elkapni?

  A parazita a fertőzött személytől egy nem fertőzött személyhez a szexuális együttlét során történik. Nők esetében a test leggyakrabban fertőzött része az alsó nemi tájék (vulva, hüvely, méhnyak vagy húgycső). A férfiak esetében a leggyakrabban fertőzött testrész a pénisz belső része (húgycső). A szex során a parazita általában péniszről hüvelybe vagy hüvelyből péniszre terjed. Nem jellemző, hogy a parazita megfertőzze más testrészeket, például a kezét, a száját vagy a végbélnyílást.

  A Trichomoniasis tünetei

  A tünetek néha annyira enyhék, hogy alig vagy nem is lehet észrevenni őket. A fertőzött emberek kb. 80% -ánál nincs semmilyen tünet vagy arra utaló jel. Még a mai napig sem világos, hogy egyes fertőzésben szenvedőknél miért jelentkeznek a kellemetlen tünetek, míg másoknál nem. Valószínűleg olyan tényezőktől függ, mint például az ember kora és egészségi állapota, ettől függetlenül a tünetek nélkül fertőzött emberek továbbra is átadhatják a fertőzést másoknak. Amikor már a
  trichomoniasis tüneteket okoz, az enyhe irritációtól a súlyos gyulladásig terjedhet. Egyes embereknél a fertőzés után első 4 héten belül jelentkezik a fertőzésre utaló jelek és tünetek. Másokon csak később. A tünetek jönnek és mennek, de ez nem jelenti azt, hogy a fertőzés elmúlt. A trichomoniasisban fertőzésben szenvedő férfiak tünetei lehetnek:
  – Viszketés vagy irritáció a pénisz belsejében (húgycső)
  – Viszkető vagy égő érzés vizelés vagy ejakuláció után
  – Szokatlan váladékozás a péniszből
  A trichomoniasisban fertőzésben szenvedő nők tünetei lehetnek:
  – A nemi szervek (hüvely külső és belső része, kisajkak, nagyajkak) viszketése, égése, bőrpír vagy
  fájdalom
  – Fájdalmas vizelés
  – Hüvelyi váladékozás (megnövekedett mennyiségben), fehér, sárgás vagy zöldes lehet, kellemetlen
  szaggal.
  – Fájdalmas, kellemetlen szex. Kezelés nélkül a fertőzés hónapokig vagy akár évekig is tarthat
  – Egyéb tünetei között szerepel a sok pisilésre való késztetés

  A trichomoniasis kezelése

  A trichomoniasis fertőzés egy egyszerű és gyors antibiotikumos gyógyszeres kezeléssel megszüntethető, leggyakrabban (metronidazol vagy tinidazol) hatóanyag tartalmú gyógyszert írnak fel. Szerencsére nincs szükség az injekciós kezelésre, mivel ezeket a gyógyszerek tabletta formában kaphatóak és szájon át kell bevenni. A terhes nők számára is biztonságos a gyógyszer szedése. Azok a személyek, akiket trichomoniasisal kezeltek, újra fertőződhetnek mivel nem alakul ki a betegség elleni immunitás. Az újbóli fertőzés elkerülése érdekében szexpartnerével várják meg míg a tünetek teljesen megszűnnek, ami (általában kb. 1 hét). Az óvszer megfelelő használatával csökkenthető a fertőzés kockázatát.

  Mi a HIV?

  A HIV egy olyan vírus, amely megtámadja az immunrendszer sejtjeit, ami a test természetes védelme a betegségekkel szemben. A vírus elpusztít az immunrendszerben egy olyan fehérvérsejtet, amelyet CD4 sejtnek neveznek, és ezeket a sejteket másolatok készítésére használja fel. A HIV a CD4 sejtek mechanizmusát alkalmazza a szaporodásra és az egész test elterjedésére, és mivel a HIV több CD4-sejtet pusztít el, és több másolatot készít önmagáról, fokozatosan gyengíti az ember immunrendszerét. Ez azt jelenti, hogy valaki, aki HIV vírussal fertőződik meg, és nem kezelteti magát, egyre nehezebbé válik a különböző fertőzések és betegségek leküzdése. Kezelés nélkül a HIV fokozatosan elpusztíthatja az immunrendszert és eljuthat az AIDS- stádiumába, ami akár 10 vagy 15 évig is eltarthat, míg az
  immunrendszer annyira súlyosan megsérül, hogy már nem képes megvédeni magát. A HIV előrehaladásának üteme azonban életkorától, általános egészségi állapotától és hátterétől függően változhat.

  Hogyan terjed a HIV?

  A HIV vírus átterjedése csak a HIV-fertőzött testnedvekkel való érintkezés útján lehetséges. A HIV
  elsősorban az alábbiakkal terjed:
  – HIV vírussal fertőződött személy vérével, spermájával, terhesség és szülés során magzati folyadékával
  – Hüvelyi és anális folyadékok (vaginális vagy anális szex HIV-fertőzött személyekkel óvszer nélkül, vagy
  akik nem szednek gyógyszereket a HIV megelőzésére vagy kezelésére)
  – Anyatejjel (HIV fertőzött nőtől gyermekére terhesség során, szülés vagy szoptatás ideje alatt az anya a
  gyermekének átadhatja, vagyis megfertőzheti az újszülött csecsemőt)
  – Injekciós készülékek, például tűk megosztása révén egy HIV-fertőzött emberrel.

  Hogyan mérsékelheti vagy előzheti meg a HIV fertőzés kockázatát?

  A HIV-fertőzés kockázatának csökkentése érdekében minden alkalommal használja az óvszert helyesen, korlátozza a szexuális partnerek számát, és soha ne ossza meg az injekciós készülékeit. A terhesség és a szülés során a HIV vírussal fertőzött nőknek és születés utáni csecsemőiknek adott HIV-gyógyszerek csökkentik a gyermek anyja és gyermekre való átterjedésének kockázatát. Ezenkívül, mivel a HIV átterjedhet az anyatejbe a HIV-fertőzött nőknek nem szabad szoptatniuk gyermekeiket. A
  csecsemőtápszer az anyatej biztonságos és egészséges alternatívája, és könnyen elérhető, másik opcióként vásárolhat anyatejet egészséges kismamáktól.

  Hogyan kezelhető a HIV?

  A megszerzett HIV vírust nem lehet gyógyítani, de a HIV-gyógyszerekkel történő kezelés. Az antiretrovirális terápia vagy rövidebb nevén az “ART” megakadályozhatja a HIV előrehaladását az egyik fázisból a másik fázisba.

  A fertőzésnek három fázisa van: Első az akut HIV-fertőzés, második a krónikus HIV-fertőzés és a harmadik a szerzett immunhiányos szindróma (AIDS).
  Ezek az antiretrovirális gyógyszerek segítik a HIV-fertőzött embereket a hosszabb, egészségesebb életért, ugyanis megakadályozza a vírus szaporodását, ami csökkenti a HIV mennyiségét a testben.

  Ezáltal, ha kevesebb HIV vírus van szervezetben az immunrendszer képes lesz védekezni ellene, és megakadályozza a HIV fertőzés tovább fejlődését az AIDS-re, emellett csökkenti az átterjedésének kockázatát is. A gyógyszerek fő célja az ember vírus terhelésének kimutathatatlan szintre csökkentése. A nem észlelhető vírusterhelés azt jelenti, hogy a vér HIV szintje túl alacsony ahhoz, hogy azt vírusterhelési teszttel kimutathassák. Azok a HIV-fertőzöttek, akik nem észlelhető vírusterhelést mutatnak, gyakorlatilag nem kockáztatják, hogy a HIV-t nemi úton átadhassa egészséges szexuális
  partnerükre.

  Melyek a HIV / AIDS tünetei?

  Ahogyan azt korábban már említettük cikkükben, hogy a HIV fertőzésnek három fázisa van, ebből kifolyólag nem árt, ha tudja melyik fázisra melyek a jellemző tünetek.

  Első fázis, az Akut HIV-fertőzés

  A fertőzés legkorábbi stádiuma, és általában a HIV-fertőzés után 2–4 héten belül alakul ki. Ez idő alatt néhány embernek influenza-szerű tünetei vannak, például láz, fejfájás és kiütés. A tünetek néhány naptól több hétig is fennállhatnak.
  A fertőzés akut stádiumában a HIV gyorsan szaporodik és terjed szét az egész testben. A vírus támad és megsemmisíti az immunrendszer fertőzés elleni CD4 sejtjeit. Az akut HIV fertőzés fázisában a vérben a vírus szint nagyon magas, ami jelentősen növeli az átterjedésének kockázatát.

  Második fázis, a Krónikus HIV-fertőzés
  A második stádiuma a krónikus HIV-fertőzés (más néven tünetmentes HIV-fertőzés). Ebben a szakaszban a HIV tovább szaporodik a testben, de nagyon alacsony szinten. A krónikus HIV- fertőzésben szenvedőknek nem lehetnek HIV-vel kapcsolatos tünetei.
  Az antiretrovirális gyógyszerek nélkül a krónikus HIV-fertőzés általában 10 évvel vagy annál tovább terjed az AIDS-stádiumba, bár egyes embereknél ez gyorsabban terjedhet. Ebben a szakaszban továbbra is lehetséges a HIV továbbadása másoknak, viszont azok az emberek, akik pontosan az előírt módon szedik az antiretrovirális gyógyszereiket, gyakorlatilag nincs kockázata annak, hogy a HIV-t nemi úton átterjesszék partnereikre.

  Harmadik fázis, az AIDS
  Az AIDS a HIV-fertőzés utolsó, és a legsúlyosabb stádiuma. Mivel a HIV súlyosan károsította az immunrendszert, a test nem képes leküzdeni még a legártatlanabb fertőzéseket, és betegségeket se.

  A HIV-fertőzött embereket akkor sorolják az utolsó stádiumba az AIDS-be, ha CD4 száma kevesebb, mint: 200 sejtek/mm3. (Egészséges immunrendszerrel rendelkező embereknek a CD4 száma 500 és 1600 sejt/mm3 között van).

  Bár amikor az AIDS-diagnózis megállapításra kerül az azt jelenti, hogy az immunrendszer már súlyosan károsodott, viszont még ekkor is az antiretrovirális gyógyszerek továbbra is segíthetnek az embereknek a HIV-fertőzés ebben a szakaszában. A kezelés nélküli AIDS-es emberek általában körülbelül 3 évet élnek.
  Végszóként azt tanácsoljuk olvasóinknak, hogy ha úgy gondolja, hogy megfertőződött, vagy azt sejti, hogy partnerénél a HIV fertőzés kockázata fennáll, fontos, hogy csináltasson tesztet, Ön is és a másik fél is.

  Mivel csak a tesztelés a legbiztonságosabb és egyetlen módja annak, hogy biztosan megtudja, hogy van-e vírusa partnerének, vagy esetleg megfertőződött. Ha már tesztelt, és az eredmény pozitív, akkor azt tanácsoljuk, hogy a lehető leghamarabb kezdje el az antiretrovirális kezelést. A kezelés az egyetlen módja a HIV fertőzés kordában tartásának és megakadályozásának, abban, hogy károsítsák az immunrendszerét. Ez csökkenti annak kockázatát is, hogy a HIV átadja a szexuális partnereinek.

  Back To Top
  >